Celem projektu jest wzrost urynkowienia działalności badawczo – rozwojowej Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie poprzez inwestycje w infrastrukturę B+R, realizację wysoko wyspecjalizowanych badań uwzględniających potrzeby rynkowe.
W ramach projektu zostaną utworzone i wyposażone laboratoria: Centrum Badawcze Technologii Wysokiej Jakości Żywności Wydziału Nauki o Żywności (7 laboratoriów) oraz Centrum Badawcze Jakości Zdrowotnej Żywności i Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia i Konsumenta Wydziału Medycyny Weterynaryjnej (9 laboratoriów).
Ponadto zostaną zrealizowane działania animujące współpracę pomiędzy nauką a biznesem m.in. organizacja międzynarodowej konferencji, seminaria, udział w międzynarodowych targach spożywczych, realizacja kampanii promującej infrastrukturę B+R Uczelni obejmującej wirtualny spacer/film 3D relacjonujący pracę w laboratoriach oraz przygotowanie oferty technologiczno-usługowej.
Realizacja projektu przyczyni się do wzmocnienia gospodarczego całego regionu poprzez wyższy udział nakładów w B+R oraz poprawę dostosowania kwalifikacji kadr do potrzeb rynku. Projekt realizowany jest zgodnie z agendą badawczą opracowaną w porozumieniu z podmiotami gospodarczymi, która swym zakresem wpisuje się w trzy Regionalne Inteligentne Specjalizacje.