Wykorzystanie odmian wierzby purpurowej do celów farmaceutycznych

Kilkunastoletnie prace badawcze naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zaowocowały wyhodowaniem trzech wyjątkowych odmian wierzby purpurowej: ASPIRA, ASPI oraz CORTEXA, które zostały wpisane do Księgi Ochrony wyłącznego prawa (KO) w Centralnym Ośrodku Badań Odmian Roślin Uprawnych. Kora tych odmian charakteryzuje się wysoką zawartością związków farmakologicznie czynnych, w szczególności glikozydów salicylowych, wyróżniając się pod tym względem wśród wszystkich testowanych do tej pory genotypów wierzby purpurowej. Wysoka zawartość substancji czynnych takich jak: glikozydy salicylowye (SG), flawonoidy, kwasy fenolowe i garbniki, zapewniają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i obniżające gorączkę i mogą zostać wykorzystane w celach farmaceutycznych do produkcji naturalnej aspiryny. Byłaby to alternatywa dla syntetycznej aspiryny (kwasu acetylosalicylowego). Głównym elementem będącym przewagą nad syntetyczną aspiryną jest fakt, iż stosowanie preparatów z kory wierzby nie powoduje negatywnych skutków ubocznych. Fakt ten został potwierdzony badaniami naukowymi.

Tytuł

Wykorzystanie odmian wierzby purpurowej do celów farmaceutycznych

Twórcy rozwiązania: Paweł Sulima, Jerzy Przyborowski, Anna Kuszewska

Forma ochrony

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie posiada od 17.02.2017 wyłączne prawo do odmiany ASPI (nr wpisu do KO: O 2370). Ponadto pozostałe opisywane odmiany (ASPI, CORTEXA) również zostały wpisane do Księgi Ochron wyłącznego prawa (KO)

Korzyści z zastosowania

Kora wierzby purpurowej zawiera wiele naturalnych substancji czynnych zapewniających działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i obniżające gorączkę. Posiadając właściwości lecznicze jest wykorzystywana do produkcji aspiryny naturalnej, znacznie lepiej przyswajalnej przez organizm człowieka niż syntetyczne preparaty produkowane z kwasu acetylosalicylowego. Stosowanie preparatów z kory wierzby nie powoduje istotnych negatywnych skutków ubocznych. Fakt ten został potwierdzony badaniami naukowymi. Związane jest to głównie z innymi związkami czynnymi zawartymi w obu preparatach. Składnikiem aspiryny syntetycznej jest kwas acetylosalicylowy wytwarzany na drodze reakcji chemicznych, a w przypadku produktu naturalnego, występujące w nim związki, czyli glikozydy salicylowe (salicyna, salikortyna i inne) zawarte są w korze, z której produkowane są nowoczesne leki w formie tabletek wyciągów płynnych, nalewek, roztworów, ekstraktów suchych itp. Metabolizm związków syntetycznych i naturalnych w organizmie ludzkim jest odmienny, a w przypadku związków syntetycznych związany jest z działaniami ubocznymi.

Zastosowanie rynkowe

Kora wierzby, ze względu na zawartość wielu naturalnych substancji czynnych, może zostać wykorzystana w celach farmaceutycznych do produkcji naturalnej aspiryny. Może być ona produkowana w formie tabletek, wyciągów płynnych, roztworów lub ekstraktów suchych.

Poziom gotowości wdrożeniowej

 
 
 

Rozwiązanie gotowe technologicznie - Zakończono badania i demonstrację ostatecznej formy, potwierdzono, że docelowy poziom zaawansowania prac został osiągnięty, a metoda może zostać zastosowana w rzeczywistych warunkach.

Tagi

Medycyna, Rolnictwo,

Kontakt

ciitt@uwm.edu.pl
+48 89 524 52 35