Kilkunastoletnie prace badawcze naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zaowocowały wyhodowaniem trzech wyjątkowych odmian wierzby purpurowej: ASPIRA, ASPI oraz CORTEXA, które zostały wpisane do Księgi Ochrony wyłącznego prawa (KO) w Centralnym Ośrodku Badań Odmian Roślin Uprawnych. Kora tych odmian charakteryzuje się wysoką zawartością związków farmakologicznie czynnych, w szczególności glikozydów salicylowych, wyróżniając się pod tym względem wśród wszystkich testowanych do tej pory genotypów wierzby purpurowej. Wysoka zawartość substancji czynnych takich jak: glikozydy salicylowye (SG), flawonoidy, kwasy fenolowe i garbniki, zapewniają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i obniżające gorączkę i mogą zostać wykorzystane w celach farmaceutycznych do produkcji naturalnej aspiryny. Byłaby to alternatywa dla syntetycznej aspiryny (kwasu acetylosalicylowego). Głównym elementem będącym przewagą nad syntetyczną aspiryną jest fakt, iż stosowanie preparatów z kory wierzby nie powoduje negatywnych skutków ubocznych. Fakt ten został potwierdzony badaniami naukowymi.